autoverzekering

Sinds jaar en dag kan er worden vastgesteld dat de autoverzekering veruit de populairste verzekering is die er op de verzekeringsmarkt is terug te vinden. Dat hoeft ook helemaal niet te verbazen. Voor iedereen die eigenaar is van een auto en zich daarmee op de openbare weg wenst te begeven geldt namelijk dat hij of zij het voertuig verplicht moet laten verzekeren. Dit dient minstens te gebeuren door middel van de zogenaamde WA-verzekering. Er is reeds behoorlijk wat gezegd en geschreven over dit type van verzekering. Dit niet in het minst omdat ze enkel en alleen maar de schade dekt aan derden. Hoe dan ook, wil jij graag alle belangrijke informatie ontdekken over de autoverzekering? Dan moet je zeker even de onderstaande tekst doornemen. 

Hoe kan je een autoverzekering afsluiten?

Net zoals geldt voor menig aantal andere verzekeringen is het ook bij de autoverzekering zo dat je ervoor kan kiezen om ze in verschillende vormen af te sluiten. Er wordt eigenlijk een onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten verzekeringen. Voor welk type autoverzekering jij op het einde van de rit zal gaan kiezen is grotendeels afhankelijk van de voorkeur waarover je beschikt. In ieder geval stellen we even de drie soorten autoverzekeringen hieronder aan je voor. 

1.) De WA-verzekering voor auto’s

Het eerste type autoverzekering waar je voor kan kiezen is de zogenaamde WA-verzekering. Eigenlijk is dit niet echt een keuze. Van alle verschillende autoverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden geldt voor de WA-verzekering namelijk dat ze bij wet verplicht is. Door deze verzekering te verplichten hoopt (onder meer) de Nederlandse overheid ervoor te zorgen dat iedereen die met een gemotoriseerd voertuig de weg opgaat is verzekerd voor de schade die hij mogelijks kan toebrengen aan derden. In het verleden bestond een dergelijke verplichting gedurende enige tijd. Dit had als gevolg dat er vaak financiële problemen ontstonden naar aanleiding van een ongeval. 

De WA-verzekering voor auto’s is een verzekering die enkel en alleen schade dekt die jij aanbrengt aan derden. Dit maakt deze verzekering minder interessant voor bijvoorbeeld het verzekeren van dure auto’s of voor voertuigen waar heel wat kilometer mee afgelegd dienen te worden. Voor mensen die hun auto graag zo voordelig mogelijk willen verzekeren is deze autoverzekering in de praktijk uiteraard meer dan waarschijnlijk wel de beste keuze. 

2.) De beperkt cascoverzekering 

De gulden middenweg wordt voor wat de autoverzekering betreft gevormd door de zogenaamde beperkt cascoverzekering. De basis voor deze verzekering wordt gelegd door de WA-verzekering. Echter is het zo dat er boven op deze dekking nog een aantal extra’s worden voorzien, namelijk:

  1. Een dekking voor schade als gevolg van een brand of ontploffing;
  2. Schade veroorzaakt door aanrijding met een wild dier; 
  3. Een dekking tegen glasschade waaronder ook een sterretje in de voorruit; 
  4. Een dekking voor schade als gevolg van een inbraak of diefstal;

Voor de beperkt cascoverzekering geldt dat het een autoverzekering is die eigenlijk het beste biedt van twee werelden. Enerzijds kan je rekenen op uitgebreide dekkingen in vergelijking met de WA-verzekering, maar daarnaast ligt de premie wel een stuk lager in vergelijking met de allrisk. Voor het merendeel van de mensen wordt deze autoverzekering dan ook als de beste keuze bestempeld.

3.) De volledige cascoverzekering of allrisk

De derde en laatste autoverzekering die er bestaat is de zogenaamde volledige cascoverzekering of allrisk. Voor deze verzekering geldt dat ze je de meest complete dekkingen aanbiedt. In de basis bestaat deze verzekering natuurlijk uit de WA en de beperkt cascodekkingen. Er is echter nog één extra dekking opgenomen in deze verzekering die voor velen zeer interessant kan zijn. 

De volledige cascoverzekering of allrisk zorgt er namelijk voor dat ook de schade die je per ongeluk zelf aan je auto aanricht kan worden verzekerd. Voor alle duidelijkheid, het gaat hierbij dus niet om schade die je opzettelijk aanbrengt. Daarvoor komt de verzekering nooit tussenbeide. Je moet er bij de keuze voor deze autoverzekering uiteraard ook rekening mee houden dat de premie behoorlijk hoog is gelegen. Dit zorgt ervoor dat je deze verzekering eigenlijk alleen maar hoort af te sluiten wanneer het aantal kilometers die je aflegt en de waarde van het voertuig dit rechtvaardigen.

Besparen op je autoverzekering? Dat doe je met deze tips!

Ongeacht het soort autoverzekering waar je uiteindelijk voor zal kiezen, het spreekt voor zich dat je altijd zal willen kunnen rekenen op zo laag mogelijke kosten. Er bestaan dan ook verschillende manieren om de kostprijs van je verzekering te drukken. Wil jij graag ontdekken hoe je de laagst mogelijke verzekeringspremie kan bekomen? Verdiep je dan beslist even in de onderstaande tips!

1.) Je autoverzekering vergelijken is altijd de boodschap

Het eerste wat je eigenlijk altijd moet doen is je toekomstige autoverzekering vergelijken. Heel wat mensen zien dit toch nog over het hoofd. Er wordt dan ook in de praktijk nog altijd vaak voor gekozen om gewoon die ene verzekering af te sluiten bij de vaste verzekeraar. Dat is natuurlijk een keuze die je kan maken, maar op die manier kan je zelden rekenen op de laagste premie. Je verzekering vergelijken, of dit all risk of alleen WA is, geeft je niet alleen een goed beeld van de verschillende autoverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden, bovendien kan je er ook in een handomdraai het voordeligste exemplaar tussenuit halen. Zo sla je twee vliegen in één klap.

2.) Let op het eigen risico op de autoverzekering die je gaat afsluiten

Tot slot is er nog een uiterst belangrijke factor die vaak over het hoofd wordt gezien bij het vergelijken van de premies van de verschillende autoverzekeringen. Het gaat hierbij dan om het zogenaamde eigen risico. Voor dit eigen risico geldt dat ze op twee verschillende manieren jouw verzekering zal beïnvloeden. Op dit vlak moet je denken aan de volgende zaken:

  1. Het bedrag dat je zelf dient te betalen wanneer er zich een schadegeval voordoet;
  2. De periodieke verzekeringspremie die je moet betalen voor je verzekering;

Heel wat mensen zien het eigen risico over het hoofd of zijn er zich niet van bewust dat ze deze binnen bepaalde grenzen naar wens kunnen laten aanpassen. Geldt dat eveneens voor jou? Dan is dit een belangrijk aandachtspunt welke je zeker niet meer over het hoofd mag zien. Ook dit oefent immers een niet onaanzienlijke invloed uit op de kostprijs van de autoverzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *