Werken

Beginnen als ZZP’er kan soms best spannend zijn. Je hebt minder zekerheid, maar je krijgt er wel een hoop vrijheid voor terug. Vaak is het op het vlak van persoonlijke ontwikkeling een mooie vooruitgang. Echter geldt wel een goede voorbereiding is het halve werk. Met deze tips kan je een vliegende start maken. Lees je mee?

Tip #1 Wat vraag je voor je diensten?

Het bepalen van een uurtarief is een moeilijke. Veel mensen schatten zichzelf te laag in. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je moet natuurlijk wel genoeg binnen halen om rond te komen. Daarnaast kan het zelfs onprofessioneel overkomen wanneer je een veel te laag uurtarief hebt.

Voor het juiste bedrag raad ik je aan om te kijken naar wat andere ZZP’ers vragen. Het liefst ZZP’ers die een vergelijkbare dienst leveren. Daarna reken je uit hoe veel je nodig hebt om comfortabel te kunnen leven. Als dit strookt heb je het juiste bedrag gevonden.

Tip #2 Verzekeringen

Wanneer je aan de slag gaat als ZZP’er en je wordt ziek dan krijg je niet zomaar door betaald zoals je misschien gewend bent van een werkgever. Hiervoor moet je een aparte verzekering afsluiten om jezelf te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid. Deze verzekering heet de AOV wat staat voor arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Verdien je niet genoeg voor een AOV of wil je deze simpelweg niet afsluiten, dan kun je kiezen voor het broodfonds. Het broodfonds is een fonds waarin je samen met andere ZZP’ers geld spaart voor wanneer een van de ZZP’ers arbeidsongeschikt raakt. Een handige uitkomst dus, een AOV kan namelijk heel erg duur zijn.

Tip #3 De administratie

De administratie staat niet te boek als leuke bezigheid. Maar voor een zelfstandige ontzettend belangrijk. Het is verstandig om bij het opzetten van de administratie een boekhouder te raadplegen. Zo weet je zeker dat alles op rolletjes loopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *