Bij het bouwen van een gebouw komt vrijwel altijd beton langs als bouwmateriaal. Beton is stevig en gaat lang mee, en is daarom een goede basis voor het bouwen van je nieuwe droomhuis. Je kunt het bijvoorbeeld inzetten als vloer of als constructie. 

Betonnen vloer

Een betonnen vloer kan je zelf gieten of laten gieten. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je een huis aan het bouwen bent, en de constructie voor de vloer staat al. Dan kan er als volgende stap beton in. Beton bestellen kan je heel simpel online doen, als je weet wat je nodig hebt. En weet je dat niet precies, dan kan je op de webwinkel uiteraard ook om deskundig advies vragen. Als je er verstand van hebt en je bent handig, zou je het zelf kunnen doen, maar dan neem je wel een risico. Een veiliger optie is om het beton te laten gieten door vakmensen. Als het een fundering voor je woonruimte is, komt er nog een andere vloer overheen, uiteindelijk. Maar misschien wil je wel een werkruimte of garage bouwen, en gewoon de betonnen vloer gebruiken als bovenste laag. De keuze van het soort beton, en de afwerking daarvan, zijn belangrijk als je het beton als vloer gaat gebruiken. Zeker als je met chemische stoffen werkt of als de vloer zwaar belast gaat worden. Vraag dus ook hiervoor zeker advies van een professional. Zo weet je zeker dat je lange tijd tevreden zal zijn over je vloer en die kan blijven gebruiken. 

Constructiebeton

Wanneer je iets aan het bouwen bent, moeten de fundering en de constructie stevig zijn, nog voordat je überhaupt kan gaan nadenken over een vloer gieten. Ergens in dat proces komt constructiebeton aan bod. Maar voordat je dat kan gaan storten, moet je een paar zaken geregeld hebben. Zo moet, vanzelfsprekend, het beton ingesloten zijn voor het storten. Daarvoor plaats je een bekisting, waarvan de bovenkant even hoog is als de bovenkant van de fundering. Ook moet je bewapening toepassen, om te voorkomen dat er scheuren in het beton komen. Dit wapeningsnet mag de ondervloer niet raken, dus plaats daar een hoogteblok tussen. Als het constructiebeton bedoeld is om een garagevloer te ondersteunen, is een dubbele bewapening aan te raden, want deze vloer wordt zwaar belast met bijvoorbeeld een auto. Als laatste tip: plak wanden af die niet vies mogen worden. Betonspetters zijn geen pretje. Heb je dit allemaal op orde, dan kan het beton gestort gaan worden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *