beleggen in aandelen

Beleggen wordt steeds populairder. Met name door de historisch lage rentestanden van tegenwoordig en de technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren, is het aantrekkelijker en gemakkelijker dan ooit om in te stappen. Maar welke verschillende mogelijkheden heb je als je wilt beginnen met beleggen en wat zijn de risico’s? In dit artikel vertel ik je er meer over. Wil je zelf starten met het beleggen in aandelen? Lees dan snel verder.

Beleggen in aandelen

De meeste populaire manier van beleggen is het beleggen in aandelen. Door te beleggen in een aandeel koop je in feite een ‘stukje’ van een bedrijf. Je wordt dus eigenlijk een beetje mede-eigenaar. Door het kopen van een aandeel deel je mee in de winst – of het verlies – dat he bedrijf maakt. Je aandeel kan daarmee dus meer of minder waard worden.

Beleggen in aandelen is een beleggingsvorm die gericht is op de lange termijn. Het is daarom absoluut niet aan te raden te beleggen in aandelen met als doel om er op korte termijn veel geld te verdienen. Dit is namelijk niet realistisch.

Naast het beleggen in nationale of internationale aandelen, kun je er ook voor kiezen om te beleggen in andere producten, zoals obligaties, beleggingsfondsen en ETF’s.

Meer weten over het beleggen in aandelen? Kijk dan op de website van Beursgenoten.

Beleggen in derivaten

In tegenstelling tot het beleggen in aandelen, word je bij het beleggen in derivaten geen eigenaar van van het product waarin je belegt. Je speculeert of de onderliggende waarde stijgt of daalt. Populaire vormen van derivaten zijn zogenaamde opties, CFD’s (contract for difference) en futures.

Een beleggingsvorm die momenteel erg in opkomst is is het zogenaamde day traden. Day traden is een beleggingsvorm die er – in tegenstelling tot het traditionele beleggen in aandelen – op is gericht om op korte termijn winst te behalen. Deze beleggingsvorm wordt – evenals andere vormen van beleggen in derivaten – vaak bekritiseert omdat ze een stuk risicovoller zijn dan bijvoorbeeld het beleggen in aandelen. Dit komt vooral doordat het mogelijk is om te beleggen met een hefboomfunctie. Bij day traden is het de bedoeling dat je een positie opent en deze op dezelfde dag – maar vaak ook binnen enkele minuten of uren – weer sluit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *