We zitten nog vol in de pandemie crisis maar we weten al dat er in de komende tien jaar zich een nog grotere crisis zal aandoen. We hebben het dan over de klimaatcrisis. Steeds meer mensen zijn zich bewust van klimaatveranderingen. We merken het nu ook zelf tijdens bijvoorbeeld de zomer. Er zijn steeds vaker en langere hittegolven. Elk jaar worden er warmterecords verbroken. Voor velen van ons is het dan ook de vraag hoe we kunnen bijdragen aan een betere en meer duurzame toekomst. Een onderdeel hiervan is gezond en duurzaam eten. Maar hoe pak je dat precies aan? Dat is wat we in dit artikel bespreken.

Vegetarisch of veganistisch

De hoeveelheid mensen die vegetarisch of veganistisch eet neemt elk jaar toe. Ze doen dit zowel vanuit morele overwegingen voor het dierenleed als voor de invloed die vlees heeft op het klimaat. Vee zorgt namelijk voor een significant percentage van broeikasgas uitstoot wereldwijd. Wanneer je zelf besluit om vegetarisch of veganistisch te gaan eten is het belangrijk dat je dit niet te extreem doet. Veel mensen willen meteen helemaal niks dierlijks meer eten. Maar om gezond en gebalanceerd te eten moet je dan wel aanpassingen maken. Anders krijg je niet de juiste voedingsstoffen binnen.

Palmolie

Palmolie is de laatste jaren helaas veel negatief in het nieuws geweest. Palmolie is een van de meest gebruikte oliën ter wereld. Om palmolie te produceren worden er in landen zoals Maleisië veel stukken bos gekapt, zo gaat het nieuws. Sommige mensen besluiten daarom dan ook om geen palmolie meer te willen eten. Maar dit is eigenlijk onmogelijk aangezien palmolie in ongelofelijk veel producten zit. Gelukkig zijn er wel organisaties zoals de EPOA die erop waken dat palmolie duurzaam geproduceerd wordt. Zo gebruiken veel palmolie producenten nu bestaande landbouwgrond voor de palmolieproductie in plaats van dat ze bossen kappen. Daarnaast worden er ook constant aan nieuwe technieken gewerkt om meer palmolie te kunnen produceren per hectare. Om meer te leren over palm olie kun je palm oil facts googelen.

Afval scheiden

Niet alleen duurzaam eten is belangrijk maar ook het resulterende afval scheiden draagt veel bij aan een betere toekomst. Zorg ervoor dat je plastic en natuurlijk afbreekbaar afval scheidt. Op deze manier kan plastic en glas gerecycled worden. Afval scheiden is niet alleen beter voor de toekomst maar zorgt ook voor meer geld in je portemonnee. Het kost namelijk geld om de grijze bak buiten te zetten. Hoe minder je dit doet, hoe minder afvalbelasting je hoeft te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *