Wanneer je een grote aankoop wilt doen, dan is de kans aanwezig dat je nog niet genoeg geld bij elkaar gespaard hebt om deze aankoop te kunnen financieren. Wanneer dit het geval is, moet je geld lenen om de aankoop te financieren. Geld lenen kan je tegenwoordig doen bij enorm veel verschillende kredietverstrekkers. In Nederland leent 45% van de mensen geld  bij een grootbank. Het probleem hiervan is dat ze veel te veel rente betalen, maar dit vaak zelf niet weten. De rentes van leningen liggen bij grootbanken over het algemeen een stuk hoger dan bij kleinere kredietverstrekkers. Dit verschil loopt op tot wel 5%, wat omgerekend honderden euro’s per jaar kan zijn.

Aangezien niemand te veel wil betalen wanneer ze een lening aanvragen, is het belangrijk om een lening te vinden die goed bij jouw situatie past. Gelukkig kan je tegenwoordig eenvoudig en snel de laagste rente vinden op www.rente.nl. Op deze manier weet je zeker dat je nooit te veel betaalt.

Een lening afsluiten in vier stappen

Vaak zien we dat mensen niet de juiste stappen doorlopen wanneer ze een lening aanvragen. Voordat je de lening aanvraagt, moet je natuurlijk eerst de verschillende mogelijkheden met elkaar vergelijken. Het proces kan je onderverdelen in vier eenvoudige stappen.

Stap 1 – Het leenbedrag bepalen

Wanneer je op zoek gaat naar een lening, is het belangrijk om eerst te bepalen hoeveel geld je wilt lenen. Hierbij is het belangrijk dat je een goede schatting kan maken van hoeveel geld jij nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuwe auto koopt, kun je de exacte prijs al aanvragen en weet je precies hoeveel geld je nodig hebt om deze te kunnen kopen. Wanneer je geld wil lenen voor een verbouwing, dan is het handig om alvast offertes aan te vragen zodat je erachter kan komen hoeveel geld je ongeveer nodig gaat hebben. Het bedrag wat je wilt lenen moet natuurlijk wel aansluiten bij jouw persoonlijke financiële situatie. Daarom is het altijd noodzakelijk te controleren hoeveel geld je maximaal mag lenen en hoeveel jij maandelijks kwijt kan zijn aan een lening om niet in financiële problemen te komen. Op basis van deze inzichten kan jij jouw leenbedrag bepalen.

Stap 2 – Welke lening moet je aanvragen?

Wanneer je het leenbedrag hebt bepaald, is het tijd om te beslissen welke soort lening je wilt hebben. In Nederland heb je de keuze uit twee soorten leningen, namelijk een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Over het algemeen raden wij aan om te kiezen voor een persoonlijke lening. Bij een persoonlijke lening leen je een vast bedrag wat je afbetaalt in een van tevoren afgesproken periode. Voordat je de lening afsluit, weet je precies wat de lening je gaat kosten. Bij deze vorm van lenen is de rente ook relatief erg laag. Wanneer je meer flexibiliteit wilt hebben, dan kan je kiezen voor een doorlopend krediet. Bij deze vorm van lenen kan je geld opnemen tot je de kredietlimiet hebt bereikt. De rente op deze vorm van geld lenen ligt over het algemeen wel een stuk hoger.

Stap 3 – Looptijd van de lening bepalen

Wanneer je een lening aanvraagt, moet je nadenken over de looptijd van de lening. De looptijd is de periode waarin je de lening terug gaat betalen. Bij een persoonlijke lening bepaal je dit altijd voordat je de lening afsluit. Een langere looptijd zorgt ervoor dat je maandelijkse lasten lager zijn, maar over de gehele periode betaal je wel meer rente. Wanneer je de mogelijkheid hebt om voor een korte looptijd te gaan, dan is dit aan te raden.

Bij een doorlopend krediet bepaal je zelf hoeveel geld je maandelijks wilt aflossen door een aflospercentage te kiezen. Steeds wanneer je geld hebt opgenomen moet je een bepaald percentage betalen.

Stap 4 – Offerte lening aanvragen

Wanneer je precies weet welke lening je wilt hebben, kun je de verschillende rentes met elkaar vergelijken online. Zo krijg je een duidelijk overzicht van alle leningen die aansluiten bij jouw wensen en behoeften. Hierbij moet je niet alleen op de rentetarieven, maar ook op de voorwaarden letten. Sommige mensen vinden bijvoorbeeld boetevrij extra aflossen belangrijk. Controleer dus altijd even of deze voorwaarden ook bij jouw wensen aansluiten. Wanneer je een lening hebt gevonden die helemaal bij je past dan kun je deze lening aanvragen. Wanneer je dit hebt gedaan, beoordeelt de kredietverstrekker jouw gegevens en ontvang je binnen enkele dagen een offerte op maat. Deze moet je goed doornemen en kun je vervolgens opsturen om de lening definitief aan te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *