Hout is een populaire houtsoort onder klusser en hobbyisten. Met dit materiaal kunnen verschillende constructies en meubels worden gemaakt zoals kozijnen, kasten, banken maar ook voor afwerking of als ondersteuningen. Echter zijn er zo ontzettend veel verschillende soorten hout verkrijgbaar tegenwoordig dat het lastig is om te bepalen welke houtsoort nu precies geschikt is. Kan je daarom wel wat keuzehulp gebruiken? We hebben geprobeerd om het hier in een notendop samen te vatten.

Gebruik

Er zijn eigenlijk drie criteria waarop je hout kan uitkiezen. Onder andere de prijsklasse, de duurzaamheid en het gebruik zijn punten die voor zowel jouw als voor je project belangrijk zijn. Het eerste criteria is het gebruik. Hiermee bedoelen we natuurlijk waarvoor je het hout wilt gebruiken en wat je ermee wilt doen. Zo kan je het hout bijvoorbeeld gebruiken voor het maken van een schutting. Hier zijn onder andere Bankirai, Ipé Lariks, Douglas, Accoya en Grenen hout zeer geschikt voor. Ben je juist op zoek naar hout voor een vlonder? Dan is Padoek, Garapa, Siberische Lariks, Kapur, Tigerwood of Guariuba hout het hout dan je zoekt. Ook zijn er nog een groot aantal houtsoorten die je kunt gebruiken voor meerdere projecten zoals Steiger, Vuren of Eiken hout.

Duurzaamheid

Het tweede punt waarop je hout kunt selecteren is de duurzaamheid. De duurzaamheid zegt iets over hoe lang het hout mee gaat zonder dat het bewerkt is. Hoe hoger de duurzaamheidsklasse, des te langer gaat het hout mee. Heeft het hout een duurzaamheidsklasse van 1? Dan heeft het hout een levensduur van meer dan 25 jaar. Wanneer hout een duurzaamheidsklassen van 2 of 3 heeft gaat het hout 15 tot 25 jaar of 10 tot 15 jaar mee. De duurzaamheid wordt dan ook wel omschreven als voldoende of matig duurzaam. Duurzaamheidsklasse 5 is de laagste duurzaamheidsklasse en hout dat in deze klasse hoort gaat in de meeste gevallen korter dan 5 jaar mee mits het onbehandeld is. De behandeling en werking van het hout hebben een grotere invloed om de uiteindelijke levensduur van het project.

Prijsklasse

Het laatste punt, en ook zeker niet het meest onbelangrijke, is de prijs van het hout. Ieder hout heeft zo zijn eigen prijs en deze prijs is gebaseerd op kwaliteit, duurzaamheid maar ook op kwantiteit en hoe intensief de bewerking is. Voor het gemak hebben we het hout in drie prijsklassen verdeeld. Zo hebben we de goedkope houtsoorten, de gemiddelde geprijsde houtsoorten en de dure houtsoorten. Hardhout is over het algemeen duurder dan zachthout. Daarom zijn meubels gemaakt van echt hardhout vaak ook een stuk duurder. Voor welke houtsoort je kiest hangt dus ook af van het budget dat je tot je beschikking hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *