Als je in de bouw gaat werken of op een locatie waar zware machines of gevaarlijke stoffen worden gebruikt dan heb je vast al gehoord van VCA. Om te mogen werken op potentieel gevaarlijke locaties is een VCA diploma vaak verplicht. Als je al in loondienst bent dan regelt een bedrijf dit vaak voor je, maar als je hem zelf moet regelen kan dat nog best intimiderend zijn. Geen zorgen, want het volgen van een VCA cursus is makkelijker en sneller dan je denkt.

Inschrijven voor een cursus

Als eerste moet je je inschrijven voor een VCA cursus. Bij VCA-Cursus heb je een tool waarmee je gemakkelijk kunt kijken welk type VCA je moet volgen: VCA Basis, VCA VOL of VIL VCU. Door de keuzetool op de website in te vullen weet je precies voor welke cursus je je moet inschrijven.

De cursus wordt door het hele land aangeboden, dus je hoeft nooit ver te reizen om een cursus bij te wonen. Ook is het voor risicogroepen mogelijk om de cursus online bij te wonen, zodat zij nul risico lopen om besmet te raken met het coronavirus.

Zo ziet de dag eruit 

De cursus start al vroeg in de ochtend vanaf 8:30 en duurt tot ongeveer 15:30. In die tijd krijg je les door middel van filmfragmenten en bijbehorende vragen die je via een interactief systeem kan beantwoorden. Aan de hand van de score van klas kan er gekeken worden of de trainer verder ingaat op een bepaald onderwerp of niet. In de middag is er een pauze waar lunch geserveerd wordt. Na de cursus wordt er tussen 15:30 en 16:30 een oefenexamen gemaakt om je voor te bereiden op het echte examen die van 16:30 tot 17:30 duurt. Hierna is de dag klaar en ben je als het goed is in het bezit van een VCA diploma.

Hoeveel kost het?

Een VCA cursus is gelukkig niet duur, en al helemaal niet als het om je veiligheid gaat. Een klassikale cursus inclusief examen kost 235 euro excl. BTW. Het diploma is 10 jaar geldig, dus dit komt neer op ongeveer 23,50 per jaar. Een VCA certificaat voor een bedrijf kost een stuk meer, die kosten kunnen namelijk tussen 6000 en 20000 euro liggen, afhankelijk van de hoeveel maatregelen die er getroffen moeten worden om aan de VCA voorschriften te voldoen.

Dus ga je in de bouw werken of op andere mogelijk gevaarlijke locatie? Vraag dan aan je leidinggevende of ze een VCA cursus voor je kunnen regelen. Als zzp’er moet je hier zelf achteraan, maar zoals hierboven beschreven is het zeer eenvoudig. Je bent maximaal 1 dag en 235 euro kwijt en dan ben je voor de komende 10 jaar een veilige zzp’er.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *