Bij het inrichten van een ruimte, mag verlichting natuurlijk niet ontbreken. Verlichting is niet alleen praktisch, het zorgt ook nog eens voor een gezellige sfeer. Het is dan ook belangrijk dat je van te voren onderzoek doet naar de juiste verlichting voor jouw project. Het kiezen van de juiste lamp is namelijk essentieel voor een sfeervol interieur of goed verlichtte werkplek. Maar waar moet je nu precies op letten? Wij vertellen het je graag!

Type verlichting

Bij het uitzoeken van een lamp, zijn er verschillende soorten verlichting waar je uit kunt kiezen. Zo heb je de LED verlichting of de traditionele gloeilamp, halogeenlamp of spaarlamp. Tegenwoordig wordt de spaarlamp amper meer gebruikt en kiezen de meeste mensen voor een LED lamp. Zet voor jezelf dus ook even de voordelen op een rijtje per het type verlichting. Een LED lamp is energiezuiniger en gaat langer mee. Zeker voor bedrijfsverlichting is dit erg handig. Verder moeten gewone lampen, zoals de gloeilamp en halogeenlamp, vaker vervangen worden aangezien deze minder branduren hebben dan LED lampen. Ben je van plan om het licht te dimmen? Zoek dan natuurlijk verlichting dat ook dimbaar is. Tegenwoordig zijn zo goed als alle LED lampen dimbaar.

Functieverlichting of sfeerverlichting?
Hiernaast is het ook goed om te kijken naar de functie van de verlichting. Zo kun je gerichter op zoek gaan naar een lamp die hierbij past. Je kunt onderscheid maken in functieverlichting of sfeerverlichting. Bij functieverlichting kun je denken aan praktische lampen, bijvoorbeeld op een bureau of in een werkplaats. Sfeerverlichting draait puur om de sfeer en betreft meestal wat warmer en zachter licht. Dit zijn bijvoorbeeld windlichten, spotjes of dimbare lampen. Dit zijn twee hele andere soorten verlichting en daarom is het goed als je voor jezelf een lichtplan maakt. Kijk of de ruimte momenteel al goed verlicht is en welke plekken nog wat lampen of sfeervolle verlichting kan gebruiken. Zo weet je of je op zoek moet gaan naar functieverlichting of sfeerverlichting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *