Als je zonnepanelen in Utrecht koopt bij Sondi Solar krijg je te maken met de salderingsregeling. Energiemaatschappijen in Nederland zijn wettelijk verplicht de stroom die je jaarlijks teruglevert te verrekenen met de stroom die je afneemt. Dit heet salderen. Alleen over je netto verbruik (afgenomen stroom, minus teruggeleverde stroom) betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw. Als je meer oplevert dan je verbruikt betaald de leverancier je voor de stroom die je teruglevert, hoeveel ze betalen hangt af van de leverancier. Het vastrecht voor energietransport betaal je altijd, ook op jaarbasis meer opwekt dan verbruikt. De vermindering in energiebelasting krijg je altijd, of je teruglevert of niet is hiervoor niet van belang.

Wat is terugleveren?

Zonder zonnepanelen is de kabel die naar je meterkast loopt éénrichtingsverkeer. Stroom gaat alleen je huis in. Met zonnepanelen komt daar verandering in. De stroom die door je zonnepanelen opgewekt wordt kan ook de andere kant, het energienet op. Altijd als je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je op dat moment gebruikt lever je het overschot automatisch terug. Op dat moment ben je zelf energieleverancier. De stroom die je direct verbruikt, bijvoorbeeld om je elektrische auto op te laden valt dus niet onder teruglevering. De stroom die je direct verbruikt krijgen de overheid en je energieleverancier nooit te zien. Als je een monitoringssysteem hebt voor je zonnepanelen dan heb jij wel zicht op deze stroom.

Blijft de huidige salderingsregeling bestaan?

De huidige saldeer regeling gaat waarschijnlijk in 2023 veranderen. De benodigde wetswijziging is echter nog niet definitief en het is dan ook nog niet bekend wat er precies anders wordt. Wat wel vaststaat is dat de vergoeding per kWh vanaf 2023 geleidelijk lager zal worden. Wel heeft de minister aangegeven dat de terugverdientijd vergelijkbaar blijft met nu. Zonnepanelen blijven dus een goede investering, ook als de salderingsregeling veranderd. De consumentenbond blijft ook kritisch meekijken met het ministerie bij de uitwerking van de nieuwe salderingsregeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *