Weet je niet zeker of je je nieuwe monitor beter met een HDMI of een DisplayPort moet aansluiten? Verschillende ports hebben verschillende eigenschappen. Lees hier wat je moet weten!

Welke gebruik ik voor mijn pc monitor?

Allereerst zal je jezelf moeten afvragen welk beeldscherm goed bij jouw past. Er zijn veel verschillende factoren om in overweging te nemen. Een daar van is welke ports de monitor heeft. Als je een nieuwe monitor zoekt om in je gaming pc te pluggen, zal je waarschijnlijk opmerken dat er twee poorten zijn die er vrij identiek uitzien: de HDMI en DisplayPort. Maar wat is nu het verschil en welke moet jij gebruiken?

HDMI verbinding

Laten we beginnen met HDMI. Deze standaard kabel heb je waarschijnlijk al vaker gezien en gebruikt. HDMI kabels worden vaak gebruikt om pc’s of laptops te verbinden met tv’s, waardoor een HD video signaal en audio signaal verzonden kan worden. Op moderne beeldschermen, zal je de volgende HDMI poorten kunnen aantreffen.

HDMI 1.4 – Deze poort support tot wel 4K streams in 24Hz, 30Hz of 1080p op 120Hz.
HDMI 2.0 – Deze poort support 4K in 60Hz, en latere versies supporten ook HDR
HDMI 2.1 – Deze poort support tot wel 10K resolutie in 120Hz. Ook is de HDR verbeterd.

De uitleg is misschien wat simpel, maar in principe is dit alles wat je moet weten aan features voor je PC voor wat betreft functies van de HDMI kabel.

DisplayPort

Een DisplayPort ziet er misschien gelijk uit aan een HDMI, maar is een kabel die vaker wordt gebruikt voor PC’s dan TV’s. Je kan er nog steeds HD video en vaak ook audio mee overbrengen, maar het principe werkt net wat anders. Op moderne monitoren vindt je waarschijnlijk de volgende DisplayPorts:

DisplayPort 1.2 – Deze poort support tot 4K in 60Hz
Display Port 1.3 – Deze poort support tot 4K in 120Hz, of 8K in 30Hz
DisplayPort 1.4 – Deze poort support tot 8K in 60Hz en HDR
DisplayPort 2.0 – Deze poort support 16K met HDR in 60Hz en 10K zonder HDR in 80Hz

Het voordeel van een DisplayPort is, is dat het zowel AMD Freesync als Nvidia’s G-sync ondersteunt. Je kan ook verschillende monitoren tegelijkertijd aansturen, zonder dat je daarvoor verschillende ports hoeft te gebruiken. Laptops kunnen zelfs DisplayPort signalen versturen door hun USB-C port.

Iedere kabel heeft zijn eigen kwaliteit, maar ook zijn eigen plek. Als je moet kiezen tussen een DisplayPort 1.4 en een HDMI 2.0, zou de DisplayPort de betere optie zijn. In andere gevallen, als een monitor je alleen de keuze geeft tussen HDMI 2.0 en DisplayPort 1.2, zou HDMI je juist weer voorzien van HDR.

Het type kabel dat voor jou het beste geschikt is, hangt dus sterk af van waar je de kabel voor wil gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *