Bij de aanschaf van nieuwe meubels ga je er natuurlijk vanuit dat het netjes en mooi afgewerkt wordt geleverd. Of dit nou om een bank, een Klein bureautje of eettafelstoelen gaat. Je verwacht natuurlijk goede kwaliteit. Vaak heb je op meubels ook een bepaalde garantie tijd waarin je meubels mooi zouden moeten blijven. Maar om die garantie nog te kunnen krijgen zal je ze wel ook goed moeten verzorgen. Lees snel hoe je dit het best kan doen!

Leer onderhouden

Als eerste stap is het belangrijk om er achter te komen van wat voor soort leer je bank of stoelen zijn gemaakt. Zodra je dit weet kan je overgaan op de aanschaf van producten. Ook qua onderhoud van meubels zijn er zeer veel producten verkrijgbaar. Je kunt die natuurlijk online kopen of in een fysieke winkel. Maar voordat je tot aankopen overgaat is het belangrijk te weten waarvoor je onderhoud gaat doen. Heb je een probleem? Zoals krassen in het leer? Inktvlekken? Koffie gemorst? Of gaat het om algemeen onderhoud? Voor elk soort probleem of situatie en leersoort is er een ander product. Ook zijn er een paar standaard punten waarmee je bank of stoel het langst mee zal gaan: Klop je kussens en zit- en rugdelen regelmatig op. Zo blijft het zitcomfort het hoogst. Zet je leren bank niet te dicht bij een warmtebron. Leren meubels die vlak bij een warmtebron staan worden veel sneller flets. Minimaliseer direct zonlicht op leren meubels. Door zonlicht kan het leer verkleuren. Hoewel dat er ook een beetje bij hoort en leer juist die natuurlijke look kan geven, is het zonde als de ene kant van je bank veel meer verkleurd dan de andere kant.

Hout onderhouden

Ook voor het onderhoud van meubels van hout moet je eerst vaststellen van wat voor soort hout je meubel is gemaakt. Elk houtsoort heeft zijn eigen kenmerken en daarom ook weer zijn eigen manier van onderhoud. Veel mensen behandelen hun houten meubels 1 á 2 keer per jaar met beits of olie. Zo krijg je je nieuwe hout look weer helemaal terug in je meubels. Ook voor hout zijn er wat standaard onderhoudsregels: Gebruik altijd een onderzetter als je glazen op tafel zet. Gebruik altijd een pannenonderzetter als je warme pannen of ovenschalen op tafel zet. Houd de temperatuur en luchtvochtigheid zo veel mogelijk stabiel. Zeker met massief houten meubels. Hout gaat werken, krimpen en uitzetten, als de luchtvochtigheid niet stabiel is. Ook voor een aantal houtsoorten geldt dat ze beter niet in het directe zonlicht kunnen staan. Mochten ze toch in het directe zonlicht staan, zorg dan dat je de decoratie die op het meubel staat regelmatig verplaatst, zodat het meubel zo veel mogelijk egaal verkleurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *