Wanneer u een eigen bedrijf start als zzp’er, dan zult u in het begin nog alles zelf doen. Waarschijnlijk bent u begonnen aan een eigen bedrijf om dat er ergens een passie voor is. U bent bijvoorbeeld gek op muziek en begint een handel in muziekinstrumenten. Of u maakt fantastische foto’s en gaat werken als fotograaf op opdracht. Als u eenmaal echt een bedrijf om deze passie heen begint dan zult u niet alleen bezig zijn met deze passie, met het product of de service. Er zal ook veel werk moeten gebeuren zoals administratie, belastingen betalen, klantencontact enzovoort. In het begin is er nog geen geld om dit uit te besteden. Maar uiteindelijk wil het bedrijf natuurlijk groeien. We bespreken hier een aantal tips voor een gezonde groei.

Klantenservice

Het eerste kenmerk van een groeiend bedrijf dat er steeds meer klanten zijn. U wilt natuurlijk altijd ervoor zorgen dat de klanten tevreden zijn. Maar klantenservice kan veel tijd in beslag nemen. Tijd die beter besteed kan worden aan product of service-ontwikkeling. Voordat u een werknemer in dienst neemt voor de klantenservice is het waarschijnlijk beter om een externe dienst te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Bizziphone.com en dan specifiek aan de telefoon beantwoord dienst. Deze dienst beantwoord alle telefoontjes naar uw bedrijf en levert een hoog niveau communicatie aan uw klanten. Daarnaast werkt het bedrijf met dagelijks opzegbare contracten en is er gegarandeerde bereikbaarheid tussen acht uur in de ochtend en tien uur in de avond.

Administratie

Voor veel zzp’ers is de administratie erg uitdagend en intimiderend. En wanneer uw bedrijf verder groeit zal dit alleen nog maar erger worden. Daarom is het ook fijn om voor deze taken een administratief medewerker in de hand te nemen. U kunt dit uitbesteden aan een extern bedrijf of een andere zzp’er. Maar het is ook mogelijk om iemand in dienst te nemen. Voor bedrijven die net beginnen te groeien raden we meestal aan om niet al te snel mensen in dienst te nemen tot de omzet echt stabiel is. Maar als de klanten harder binnenstromen en de groei sneller gaat dan je bij kunt houden, dan is het wel een goede beslissing om mensen in dienst te gaan nemen. Als ondernemer bent u dan zzp’er af en hebt u niet meer alleen verantwoordelijk voor uw eigen inkomen maar ook dat van uw werknemers. Een grote verantwoordelijkheid maar ook een fantastische kans om een mooi bedrijf op te bouwen. Hopelijk zullen deze tips bijdragen aan de groei van uw bedrijf! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *