Er zijn steeds meer zzp’ers in Nederland. Mensen die voor zichzelf werken als eigen baas, zonder dat ze nog andere werknemers in dienst hebben. Met de komst van het internet zijn er steeds meer opties om voor jezelf te beginnen zonder dat je meteen gigantische investeringen moet maken of naar de bank moet voor een lening. Je kunt bijvoorbeeld als fotograaf gaan werken, je creaties op een eigen webwinkel verkopen of de sociale mediakanalen van een ander bedrijf runnen. Maar als je een succesvol zzp’er bent, dan zul je al snel zoveel werk hebben dat je het niet meer alleen aan kunt. Op dat moment wordt het belangrijk om de overgang te maken naar een echt bedrijf. Maar dit kan best intimiderend zijn, er zal veel moeten gebeuren. In dit artikel bespreken we de stappen om van zzp’er naar echt bedrijf te gaan.

Taken uitbesteden

Als je te veel werk hebt dat je niet meer zelf aan kunt, dan is het belangrijk om dit te gaan uitbesteden terwijl je doorgroeit. De meest gedane stap in dat geval is om mensen in dienst te nemen. Maar voor veel zzp’ers kan dit heel spannend zijn. Je bent dan meteen verantwoordelijk voor de salarissen van andere mensen. Een andere manier om dit aan te pakken is door taken uit te besteden aan andere bedrijven of andere zzp’ers. Op deze manier zit je nog niet vast aan werknemers met arbeidscontracten. Wil je bijvoorbeeld de marketing uitbesteden? Dan kun je een SEO bureau inhuren. Ook zijn er veel boekhouders die je voor ongeveer honderd tot tweehonderd euro per maand kunt inhuren om de boekhouding te doen.

Werk aan je bedrijf, niet in je bedrijf

Als je als zzp’er begint dan doe je natuurlijk alles zelf. Zeker in het begin is er geen geld om dingen uit te besteden. Je zult zelf de service uitvoeren, klanten vinden, marketing doen, administratie doen, deals sluiten, contracten opstellen enzovoorts. Maar uiteindelijk wordt het belangrijk dat je je alleen focust op de ontwikkeling van je bedrijf en niet zozeer het uitvoerende aspect. Hier ga je mensen voor inhuren. Op deze manier kun je bezighouden met groeien van je bedrijf, de service of het product verbeteren en meer klanten vinden. Op deze werk je dus aan je bedrijf in plaats van dat je binnen je eigen bedrijf werkt. Als je van in plaats van zzp’er een echte ondernemer wilt worden is dit een belangrijke stap om te nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *