De brandwacht en de brandweer houden zich allebei bezig met brand, maar er zit wel degelijk een groot verschil tussen beide functies. De brandwacht houdt zich hoofdzakelijk bezig met brandveiligheid en het voorkomen van branden (brandpreventie). Het werk van de brandweer draait voornamelijk om het bestrijden van branden. Binnen de brandwacht zijn er ook nog twee verschillende soorten functies: de Rijksgediplomeerde brandwacht, en de industriële brandwacht. In deze blog gaan we dieper in op deze twee soorten brandwachten.

Rijksgediplomeerde brandwacht

Rijksgediplomeerde brandwachten kunnen in dienst zijn bij de brandweer, maar dat hoeft niet per se. De brandwacht is een op zichzelf staand beroep. Over het algemeen wordt de Rijksgediplomeerde brandwacht ingezet bij ‘schone’ klussen. Hier wordt letterlijk schoon bedoeld, want hier gaat het vaak om klussen waar men niet vies wordt. Dit kan zijn:

  • Inzet bij uitval van een brandmeldinstallatie of een onderdeel hiervan;
  • Inzet bij brandgevaarlijke situaties in openbare gebouwen;
  • Inzet brandpreventie en brandveiligheid bij evenementen.

De Rijksgediplomeerde brandwacht kan dus overal ingezet worden waar sprake is van brandbestrijding, hulpverlening en calamiteiten met gevaarlijke stoffen.

Industriële brandwacht

De industriële brandwachten houdt zich met de ‘vuile’ klussen bezig. Bij zogenaamde ‘heetwerkzaamheden’, zoals lassen, slijpen en branden, is de aanwezigheid van een industriële brandwacht verplicht. De kerntaak van de industriële brandwacht bestaat uit het waarborgen van de brandveiligheid, het voorkomen van brand en handelen bij eventuele calamiteiten. De industriële brandwacht heeft een VOL-VCA-diploma en ook een buitenwacht/mangat-diploma op zak.

Wil je na het lezen van deze blog brandwachten huren voor een gepland onderhoud of een opkomend evenement? Neem dan snel een kijkje op https://www.degrootbrandwachten.nl/ voor meer informatie over de brandwacht en wat zij allemaal voor jou kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *