Moet je een incassobureau inschakelen wanneer je met een wanbetaler te maken hebt? Of had je er al eerder bij moeten zijn? Over het algemeen denkt men dat je een incassobureau inschakelt wanneer je een klant hebt die zijn rekening na herhaaldelijke herinneringen niet voldoet. Echter er eerder bij zijn en een goede samenwerking met een incassobureau opbouwen, kan veel ondernemers helpen. Een gezonde cashflow en snellere betalingen kunnen hiervan het gevolg zijn. Wanneer je een wanbetaler hebt, dan moet je een incassobureau inschakelen. Wanneer je een gezonde cashflow wilt, dan kun je er beter eerder bij zijn.

Wat kan een incassobureau voor jouw bedrijf betekenen? 

Een incassobureau inschakelen, kan in verschillende stadia van debiteurenbeheer. Je kunt een incassobureau zoeken die het gehele debiteurenbeheer over kan nemen of alleen voor de facturen die niet tijdig betaald zijn. Het samenwerken met een incassobureau heeft echter meer voordelen. Zo kun je het incassobureau raadplegen voor advies in zaken rondom debiteuren. Zij hebben vaak jarenlange kennis waaruit zij informatie putten. Hierdoor zijn zij ook veel effectiever in het laten betalen van die wanbetaler, hier ligt namelijk hun specialisatie.

Is een incassobureau inschakelen altijd succesvol?

Wanneer je een samenwerking zoekt met een incassobureau, mag je best vragen naar hun slagingspercentage. Je kunt ook vragen hoe lang een gemiddeld incassotraject bij hen duurt. Ook is het belangrijk hoe ze het incassotraject aanvliegen. Bij een incassobureau inschakelen, wil je namelijk dat ze meer doen dan alleen een briefje sturen. Je wilt dat zij zich inzetten om jouw betaling te innen. Daarnaast is het goed om te weten wat de stappen zijn die zij kunnen zetten als het buitengerechtelijke incassotraject geen effect heeft. Kunnen zij ook de gerechtelijke procedure starten en een deurwaarder sturen?

Wat is het verschil tussen een deurwaarder en een incassobureau?

Wanneer je een incassobureau inschakelt, dan gaat deze contact opnemen met de debiteur. Ze houden hierbij de regels aan vanuit de overheid over de manier waarop dit mag. Een incassobureau is namelijk gebonden aan andere regels dan een deurwaarder. Een incassobureau inschakelen betekent niet dat zij beslag mogen leggen op goederen of inkomen van de schuldenaar. Een deurwaarder mag dit wel. Die zal een dagvaarding opstellen waarna de schuld ook een juridische zaak wordt. Een deurwaarder kan dan beslag leggen op goederen of zelfs op iemands inkomen.

Wat kost een incassobureau?

Bij wet is bepaald wat het tarief van een incassobureau inschakelen ongeveer mag zijn. In veel gevallen bieden incassobureaus hun diensten aan als abonnement, op basis van no cure, no pay of als eenmalige opdracht. Veel incassobureaus brengen hun kosten in rekening bij de schuldenaar en niet bij jou als opdrachtgever. Bij wet is geregeld dat een incassobureau minimaal 40 euro mag vragen en maximaal tussen de zes en zevenduizend euro. Dit is een percentage van het factuurbedrag. Hierbij gaat het percentage omlaag als het bedrag hoger wordt. Deze toeslag op de factuur heeft ook als bedoeling dat een wanbetaler het bedrag na een herinnering betaalt en niet wacht tot er een incassobureau bij betrokken is. Daarna alsnog de originele factuur betalen, wordt over het algemeen niet geaccepteerd, dit gaat dan via het incassobureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *