Er zijn een heleboel redenen waarom mensen, soms tijdelijk, niet meer kunnen werken. Het is goed om te weten wat je in die situaties kunt verwachten, mocht het jou zelf of iemand die je kent een keer overkomen! We vertellen je hier daarom ook graag meer over. Nieuwsgierig geworden? Lees dan gauw verder.

Er is een vangnet

In Nederland wordt er, gelukkig, veel geld uitgegeven aan een sociaal vangnet. Voor mensen die in de schulden zitten, werkloos zijn of ziek worden. Dit betekent dat je, wanneer je niet meer kunt werken, niet meteen zonder inkomsten komt te zitten. Omdat alle werkende mensen belasting betalen kan er namelijk geld worden vrijgemaakt om jou te ondersteunen wanneer je werkloos bent.

Je bent ontslagen

Wanneer jouw werkgever jou ontslaat terwijl je een vast contract hebt, dan kan het zo zijn dat hij je moet helpen om een nieuwe baan te zoeken. Zoiets noemen we een outplacementtraject. Dat is er op gericht om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk mensen zonder baan komen te zitten.

Je kunt niet meer werken en had een baan

Wanneer je een baan had en nu niet meer kunt werken, krijg je meestal een uitkering van het UWV. Van daaruit wordt er ook met je gekeken naar wat je nog wel kunt, om zo een nieuwe baan te zoeken. Kan dat niet, dan kun je uiteindelijk een uitkering blijven krijgen zodat je niet zonder inkomsten zit.

Je kunt niet meer werken en was eigen ondernemer

Wanneer je een eigen onderneming hebt moet je altijd een werkloosheidsverzekering afsluiten. Je betaald dan een bedrag per maand om er voor te zorgen dat je, mocht je niet meer kunnen werken, toch inkomsten blijft houden. Je kunt je dus voorstellen dat dit een ontzettend belangrijke verzekering is voor een ondernemer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *