Op een dag kom je er misschien wel achter dat je gehoor niet meer zo goed is als het was. Zeker naarmate je ouder wordt is gehoorverlies iets waar je haast niet omheen kunt. Maar leuk is het niet. Als je denkt dat je gehoorverlies hebt, is het belangrijk dat je meteen actie onderneemt. Als je te lang wacht kan je gehoor namelijk nog slechter worden, en dan ben je nog verder van huis. Dit is wat je kunt doen als je denkt dat je last hebt van slechthorendheid:

Ga naar de huisarts

Allereerst is het belangrijk dat je naar de huisarts gaat. De huisarts kan eventueel bepalen waar het gehoorverlies vandaan komt. Soms wordt gehoorverlies namelijk veroorzaakt door bepaalde virussen, en dan is het belangrijk om te weten of er bij jou sprake is van een virus. De huisarts stelt je een aantal gerichte vragen en kan zo met jou verder kijken naar de vervolgstappen.

Ga naar de KNO-arts

De huisarts kan je doorverwijzen naar de KNO-arts. Deze zal verder met jou het gesprek aan gaan over het ontstaan en het verloop van je klachten. Ook voert de KNO-arts enkele onderzoeken uit waarbij hij/zij kijkt naar je oren, je evenwichtsgevoel en coördinatie en je gehoor zelf. Zo kan hij/zij bepalen hoe het gehoorverlies tot uiting heeft kunnen komen. Soms kan dit schade zijn aan het gehoor door regelmatige blootstelling aan harde geluiden. Maar ook door ouderdom kunnen de haartjes in de oren die helpen bij het opnemen van geluidstrillingen uitvallen. En zo zijn er nog meer oorzaken die tot gehoorverlies kunnen leiden.

Ga naar een audicien

Als het gehoorverlies en de oorzaak ervan is vastgesteld, is het tijd om te kijken naar een gehoorapparaat. Dit kan voor sommige mensen een confronterend moment zijn. Maar bij gehoorverlies is het ontzettend belangrijk dat je een hoortoestel gebruikt, omdat je gehoor er anders alleen maar meer op achteruit zal gaan. Een audicien kan je helpen bij het uitkiezen van een hoortoestel. Deze doet een hoortest om te kijken welk hoortoestel het beste bij jouw situatie past.

Verschillende hoortoestellen

Er zijn verschillende hoortoestellen verkrijgbaar, en dat is met name te danken aan de geavanceerde technologie van tegenwoordig. Vroeger kon je hoortoestellen duidelijk zien zitten in iemands oor, omdat ze redelijk groot waren. Tegenwoordig kunnen deze apparaten er heel subtiel en klein uit zien. Zo heb je bijvoorbeeld onzichtbare hoortoestellen. Deze zitten in het oor en zie je haast niet zitten. Dit is heel fijn voor mensen die liever niet willen dat iedereen weet dat ze slechthorend zijn. Deze onzichtbare hoortoestellen hebben geen knopjes ingebouwd waarmee je het volume kunt regelen. In plaats daarvan zijn deze gekoppeld aan speciale apps. Zo kun je dus met je telefoon je hoortoestel besturen. Hoe futuristisch is dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *